Saturday, February 6, 2016

Balsamo-Deighton dutch review of album unfolding

Written in music

Balsamo Deighton – Unfolding Door op 04 februari 2016

Band: Balsamo Deighton
Album_title: Unfolding
Genre: country, folkpop
Release_date: 02/05/2016
Label: Ear Music
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3455854
Unfolding Balsamo Deighton
33
Het is ondertussen al ruim tien jaar geleden dat Steve Balsamo en Rosalie Deighton  elkaar voor het eerst ontmoeten in de studio in Londen tijdens opnamesessies voor hun respectievelijke solodebuten. Nadien kruisen de paden van Steve, een Welshman met een Italiaanse vader en Rosalie telg van de beroemde folkdynastie The Deighton familie, zich nog meermaals. Rosalie werkte samen met Balsamo bij The Storys. Een gedeelde liefde voor singersongwriters uit de jaren zeventig en country muziek resulteerde onlangs in het Balsama Deighton project.
Op de eerste studioschijf van het duo overheerst een romantisch gevoel zonder evenwel in melige toestanden te vervallen in songs die vanuit persoonlijke ervaringen ontstonden. Drive On is geïnspireerd door een nachtelijke autorit van Los Angeles naar Las Vegas.In midtempo werk als Ride It klinken ook muzikale Amerikaanse invloeden sterk door, de harmonica en gitaarbegeleiding versterken dat gevoel, luister maar eens naar Sky Blue and Black dat een weidse klankenpalet onthult. Helaas wordt  daarbij niet zelden voor een iets te gepolijste aanpak, die we wel vaker bij de instrumentatie van het hedendaagse country georiënteerd werk opduikt gekozen. Het op zich niet onaardige 50 Foot Jesus vormt daar geen uitzondering op.
Wel opmerkelijk zijn de stemmen van Balsamo en Deighton die elkaar perfect aanvoelen en aanvullen. In de wat luchtiger georkestreerde songs als  Run Back To Your Life en akoestisch werk als These Four Walls en de prachtige afsluitende titelsong Unfolding komt de stemmenpracht stukken beter uit de verf maar helaas schuilen die lichtjes magische momenten enkel in de staart van dit debuut.

Tracklisting Unfolding:

  1. Drive On
  2. Blue
  3. Ride It
  4. Sky Blue And Black
  5. Long Way Round
  6. Light In The Dark
  7. The Dream Song
  8. Run Back To Your Life
  9. The Ghost Of Me And You
  10. 50 Foot Jesus
  11. These Four Walls
  12. Unfolding

No comments:

Post a Comment